Με περιβαλλοντικά έργα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμος Φυλής

Την προσήλωσή του στο στρατηγικό στόχο να αποτελέσει ο Δήμος Φυλής Πράσινο Δήμο επαναβεβαιώνει ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου.


Κεντρικός στόχος του Δήμου Φυλής είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα και για το λόγο αυτό έχει συνυπογράψει, από το 2019, μαζί με άλλους 28 Δημάρχους, από όλη την Ελλάδα, το Σύμφωνο των Δημάρχων για τη συμμόρφωσή τους στους ενεργειακούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΤ 1 ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο Δήμαρχος Φυλής ήταν από τους πρώτους που είχαν υπογράψει, από το 2008, το Σύμφωνο των Δημάρχων για τους ενεργειακούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020. Ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο, που στα 13 χρόνια από την υπογραφή του έχει εξελιχθεί σε Παγκόσμιο, με υπογραφές Δημάρχων από 9.664 πόλεις, 59 χωρών και συνολικό πληθυσμό 326.671.680 κατοίκων. Εξάλλου, ο Δήμος Φυλής είναι ο πρώτος Ελληνικός Δήμος που συμμετέχει Green City Accord, ένα κίνημα Ευρωπαίων δημάρχων που δεσμεύονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων της Ευρώπης από το Χρήστο Παππού, για τους ενεργειακούς στόχους της Ένωσης, το 2030
Πρόγραμμα ομιλιών στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Περιφερειών του 2018, με ομιλητή το Χρήστο Παππού
Ομιλία του Χρήστου Παππού για τους ενεργειακούς στόχους του Δήμου Φυλής στην Ευρωπαϊκή σύνοδο Δήμων και Περιφερειών του 2018, στις Βρυξέλλες
Από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Περιφερειών του 2018

Για την προσπάθεια που καταβάλει για την ενέργεια και το κλίμα ο Δήμος Φυλής έχει τιμηθεί με το βραβείο BEST CITY AWARDS. Επίσης με το GREEK GREEN AWARDS 2019, που του απονεμήθηκε στο 3ο Διεθνές Verde Teck Forum, τον κορυφαίο θεσμό της Χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Βράβευση του Δήμου Φυλής με το βραβείο BEST CITY AWARDS
Βράβευση του Δήμου Φυλής με το βραβείο GREEK GREEN AWARDS 2019

Σε επίπεδο έργων, ο Δήμος Φυλής ήδη έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Προς την κατεύθυνση αυτή εγκατέστησε, με δικούς του πόρους, δίκτυο φυσικού αερίου και προχώρησε σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, με εγκατάσταση λαμπτήρων led στα δημοτικά κτίρια και στο δημοτικό φωτισμό, καθώς και φωτοβολταϊκών και αντλιών θερμότητας στα δημοτικά κτίρια.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων
Τοποθέτηση λαμπτήρων LED στο δημοτικό φωτισμό

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο δημιουργίας περιβαλλοντικού Πάρκου στη Χωματερή από το οποίο, με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής. Την τελευταία μάλιστα πρωτοβουλία έχει επαινέσει δημόσια το ελληνικό τμήμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης GREEN PEACE το οποίο σε διαδικτυακή του ανάρτηση προβάλλει το Δήμο Φυλής ως πρότυπο Δήμου που συνδυάζει την περιβαλλοντική με την κοινωνική ευαισθησία.

Εγκώμιο GREEN PEACE για το Δήμο Φυλής

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Δήμος Φυλής στην ηλεκτροκίνηση, με εγκατάσταση σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων. Επίσης στην κίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ποδήλατο και πεζή, με την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Πρωτοστατεί στη δημιουργία νέας γραμμής προαστιακού ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΜΕΓΑΡΑ και στην αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων της Πάρνηθας, με έξι γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τέλος έχει παραδώσει νέους χώρους αστικού πρασίνου, ενώ σχεδιάζει τη δεντροφύτευση νέων, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Εγκατάσταση σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Πλατεία Δημαρχείου Άνω Λιόσια
Κατασκευή Πλατείας στο Ζεφύρι
Κατασκευή Πλατείας στα Άνω Λιόσια
Τοποθεσίες γεωτρήσεων νερού στην Πάρνηθα

«Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με έργα που προστατεύουν το περιβάλλον. Η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών της ζωής των συνδημοτών μας συναρτάται άμεσα με το πρόγραμμά μας για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Θα συνεχίσουμε, δυναμικά, στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού μας για την ενεργειακή και υδρολογική αυτάρκεια του Δήμου Φυλής και θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες, όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων και το Ευρωπαϊκό Έργο C-TRACK 50, γιατί το κλίμα δεν είναι υπόθεση του Δήμου Φυλής μόνο, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας», τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

Τοποθέτηση μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Πλατεία Δημαρχείου Άνω Λιοσίων
Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων ανακύκλωσης στην Πλατεία Δημαρχείου Άνω Λιοσίων
Περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών στο λεωφορείο της ανακύκλωσης