CityOn single logo
Γραμμή Δημότη: 15691

Ο Δήμος Φυλής η αφετηρία του Δικτύου SDG 17 Greece για τον Στόχο 17: Αναδεικνύω ένα Πολιτιστικό Μνημείο δημιουργώντας ένα ψηφιακό πολιτιστικό μονοπάτι

Αναρτήθηκε στις 12/06/2021, στην κατηγορία Νέα & Δελτία Τύπου

Με αφετηρία τον ιστορικό Δήμο Φυλής, το Δίκτυο SDG 17 Greece για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, εγκαινιάζει τη δράση: «Υιοθετώ τον Στόχο 17: Αναδεικνύω ένα Πολιτιστικό Τοπόσημο ή Μνημείο δημιουργώντας ένα ψηφιακό πολιτιστικό μονοπάτι» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Adopt a Goal/Υιοθέτησε Έναν Στόχο» που έχει θεσμοθετήσει το Δίκτυο και έχουν υιοθετήσει τα μέλη του Δικτύου.


Την έναρξη της δράσης ανακοίνωσαν η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς από το Δημαρχείο της Ενότητας Φυλής «Νίκος Λιάκος» παρουσία του εφημέριου της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου πατέρα Δημήτρη Παναγακόπουλου.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης πραγματοποίησαν επίσκεψη στον υπό αναστήλωση Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, ενώ η προγραμματισμένη χαρτογράφηση και περιήγηση στα μνημεία του Δήμου που έχουν ενταχθεί στη δράση αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Η Πρόεδρος του Δικτύου SDG17Greece Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, με την ευκαιρία της έναρξης της δράσης, δήλωσε:
«Η Φυλή είναι ένας από τους αρχαιότερους δήμους της Αττικής με μοναδικό ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα. Όμως, στη συνείδησή μας έχει συνδεθεί με τον τόπο που σηκώνει το βάρος των απορριμμάτων της πρωτεύουσας. Μια οπτική που το βέβαιο είναι ότι αδικεί αυτόν τον ιστορικό τόπο. Για αυτό και σε μια συμβολική κίνηση, αποφασίσαμε η αφετηρία της δράσης “Υιοθετώ τον Στόχο 17: Αναδεικνύω ένα Πολιτιστικό Τοπόσημο ή Μνημείο δημιουργώντας ένα ψηφιακό πολιτιστικό μονοπάτι” να γίνει από εδώ. Αυτός ο αναξιοποίητος πολιτισμικός θησαυρός μπορεί να αποτελέσει το όχημα για να μπορέσει ο Δήμος με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας να αναδείξει το θετικό πρόσωπό του, να γίνει πόλος ενδιαφέροντος για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό. Ο πολιτισμός μπορεί να “ξεκλειδώσει” πολιτικές που στρέφουν το βλέμμα προς το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας ανοίγουν νέους ορίζοντες για την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της ιδιαίτερης ταυτότητας ενός τόπου καθιστώντας τα πολιτισμικά αγαθά προσβάσιμα από όλους. Ως Δίκτυο για την προώθηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές μας κοινωνίες, μέσα από τις πολιτικές μας στον τομέα του πολιτισμού έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε τον κρυμμένο πολιτισμικό και ιστορικό πλούτο της πατρίδας μας. Σήμερα κάνουμε την αρχή από τη Φυλή, θα συνεχίσουμε και με άλλους Δήμους μέλη αναδεικνύοντας τα τοπόσημα και μνημεία που έχουν επιλέξει για το δικό τους “ψηφιακό πολιτιστικό μονοπάτι”».

Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς από την πλευρά του δήλωσε ότι ο Δήμος Φυλής υποδέχεται με χαρά την πρόταση της Προέδρου του Δικτύου SDG 17 Greece, Μαρίνας Σταυράκη Πατούλη για την ανάδειξη των Πολιτιστικών Μνημείων καθώς ο Δήμος της Φυλής έχει να επιδείξει έναν ξεχωριστό ιστορικό πλούτο.

«Ας μην ξεχνάμε ότι από το Φρούριο της Φυλής ξεκίνησε η κατάργηση του καθεστώτος των Τριάκοντα Τυράννων και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Ελλάδα», υπογράμμισε ο Χρήστος Παππούς προσθέτοντας ότι η Φυλή είναι τόπος ιστορικού αλλά και θρησκευτικού προορισμού, καθώς διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους και εξαιρετικά βυζαντινά μνημεία.

«Για όσους δεν τον γνωρίζουν καλά, ο Δήμος Φυλής είναι αδικημένος. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε το παρελθόν που είναι η πλούσια πολιτιστική ιστορική και βυζαντινή μας κληρονομιά, με το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας, που είναι οι άνθρωποι που ζουν εδώ και διαθέτουν γι’ αυτό τον τόπο ενέργεια και αγάπη. Καλωσορίζω την πρωτοβουλία του Δικτύου Δικτύου SDG 17 Greece, της Προέδρου Μαρίνας Σταυράκη – Πατούλη και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο Δήμαρχος ο οποίος ζήτησε και τη συμβολή της εκκλησίας στο πρόσωπο του αγαπητού εφημέριου της Ενορίας πατέρα Δημήτρη Παναγακόπουλου ο οποίος έχει περιβάλει με προσήλωση, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται, για την συντήρηση και ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων.

Στην επίσκεψη της Μαρίνας Σταυράκη – Πατούλη και στην έναρξη της συμφωνίας «Υιοθετώ τον Στόχο 17: Αναδεικνύω ένα Πολιτιστικό Τοπόσημο ή Μνημείο δημιουργώντας ένα ψηφιακό πολιτιστικό μονοπάτι» συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Διονύσης Βλάχος, οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Σχίζας και Γιώργος Αβράμης καθώς και αναπληρωτής Δημάρχου Κοινωνικής Υπηρεσίας Γιώργος Αντωνόπουλος, με τον οποίο πριν λίγες ημέρες το Δίκτυο SDG 17 Greece, ξεκίνησε συνεργασία για την στήριξη κακοποιημένων γυναικών, μέσα από το Συμβουλευτικό Κέντρο που διαθέτει ο Δήμος Φυλής.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και νέα συνάντηση της Προέδρου Μαρίνας Σταυράκη Πατούλη, με τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και στελέχη του Δήμου με στόχο την έναρξη της καταγραφής των Μνημείων της Φυλής, που θα ενταχθούν στο ψηφιακό – πολιτιστικό μονοπάτι.