Πλημμύρισε από μαθητές κι ευαίσθητες περιβαλλοντικές δράσεις το Δημαρχιακό Μέγαρο και η Πλατεία Ηρώων

Από  μαθητές που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Walk the Global Walk “ πλημμύρισε το πρωί της Παρασκευής  12 Απριλίου το Δημαρχιακό Μέγαρο Άνω Λιοσίων. Κοντά στα παιδιά και στους καθηγητές βρέθηκε ο Δήμαρχος  Φυλής Χρήστος Παππούς που έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία όλων τους και συνεχάρη με θέρμη τους διοργανωτές.

Στο αποκορύφωμα της εξαίσιας εκδήλωσης ο Χρήστος Παππούς  συμμετείχε στη συμβολική δενδροφύτευση ενός δέντρου Ελιάς που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ηρώων.  Κατά το χαιρετισμό του εντός της αίθουσας εκδηλώσεων “Μελίνα Μερκούρη” ο Δήμαρχος ζήτησε από τα παιδιά αυτή τη μέρα να τη θυμούνται για πάντα και κυρίως όταν το μέλλον του τόπου περάσει στα χέρια τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη “γιορτή” για τη βιώσιμη ανάπτυξη, κορυφώθηκε με συμβολική πορεία των μαθητών γύρω από την Πλατεία Ηρώων με σημείο αναφοράς στην επιστροφή, την δενδροφύτευση της Ελιάς.

Είχαν προηγηθεί οργανωμένες δενδροφυτεύσεις στα σχολεία που συμμετείχαν, με  την ουσιαστική συνδρομή  του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Φυλής. Αρωγοί στην προσπάθειά των μαθητών σε όλη την πορεία του Προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη βρέθηκαν, ο Υπεύθυνος Πρασίνου του Δήμου Φυλής, Βασίλης Γεωργιάδης και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Μιχάλης Οικονομάκης. Επίσης στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιώργος Μαυροειδής, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αδάκτυλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιώργος Ραφτέλης και το μέλος του νεοσύστατου Συλλόγου  Νέων “Εν δράσει” Νίκος Σοπίδης.

Για την Ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως ο  Δήμος Φυλής και η ActionAid συμμετέχουν στο διακρατικό πρόγραμμα Walk the Global Walk με άλλες 11 χώρες από όλη την Ευρώπη. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών για τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, και συγκεκριμένα για τον 11ο Στόχο: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες.

Στο πλαίσιο αυτού του ευρωπαϊκού σχεδίου, 8 σχολεία από τον Δήμο Φυλής συμμετέχουν ενεργά στο 1ο έτος υλοποίησης του προγράμματος, μια και θα ακολουθήσουν άλλα δύο σχολικά έτη.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν τα εξής σχολεία:

  • Γυμνάσιο Φυλής
  • Λύκειο Φυλής
  • Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου
  • 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων
  • 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων
  • 1ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων
  • 3ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων
  • Επαγγελματικό Λύκειο Άνω Λιοσίων (ΕΠΑΛ)

Στη 1η συνάντηση 45 εκπροσώπων των μαθητών (οι οποίοι ονομάζονται “Youth Leaders”), εκπαιδεύτηκαν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα στον 11ο στόχο του ΟΗΕ “Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες”. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν για την εκπαίδευση και συμβολικά στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του Δημαρχείου της Φυλής, μια και πρόκειται για το σημείο των πολιτικών αποφάσεων του Δήμου μας.

Οι μαθητές θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν δράσεις που θα σχετίζονται με το πως οραματίζονται έναν Δήμο Φυλής με βάση την βιώσιμη ανάπτυξη.

H ενεργός συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα, καθώς και οι ιδέες τους, δείχνουν πως το πρόγραμμα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φυλής στο εξωτερικό. Οι δραστηριότητες των μαθητών όχι μόνο θα αποτυπωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, αλλά θα είναι και η αφορμή για επικοινωνία των μαθητών όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μεταξύ τους.

Αποκορύφωμα των δράσεων ήταν  η εβδομάδα Walk the Global Walk, η οποία θα πραγματοποιηθεί και στις 11 πόλεις του προγράμματος στην Ευρώπη. Στον Δήμο Φυλής η εβδομάδα των εκδηλώσεων υλοποιήθηκε από 8-12 Απριλίου 2019.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Περιφέρεια της Τοσκάνης (Ιταλία) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία και Ουαλία), η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Βοσνία Εζεργοβίνη, η Αλβανία, η Κύπρος και η Ελλάδα. To πρόγραμμα έχει εγκριθεί ως παιδαγωγικά κατάλληλο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και για την υλοποίησή του συνεργάζονται οι Σύλλογοι Διδασκόντων των συμμετεχόντων σχολείων και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

 Αναλυτικό Δελτίο Τύπου με όλες τις δράσεις θα αποσταλεί τις προσεχείς ημέρες από τους υπεύθυνους διοργανωτές του Προγράμματος “Walk the Global Walk”.

Για την ώρα μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες στην εξής διεύθυνση: https://www.walktheglobalwalk.eu
Επίσης μπορείτε να δείτε και την σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/wtgw2018

Δείτε χαρακτηριστικά videos και ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Βίντεο με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού...

...τη συμβολική παρέλαση των μαθητών...

...και τη δεντροφύτευση