CityOn single logo
Γραμμή Δημότη: 15691

Χρήστος Παππούς: Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου το μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας στη Στέγη Ποντίων Φυλής

Αναρτήθηκε στις 17/02/2019, στην κατηγορία Νέα & Δελτία Τύπου

Την πεποίθησή του ότι οι Πόντιοι είναι από τους πιο δυναμικούς και δημιουργικούς συμπολίτες  του Δήμου Φυλής, εξέφρασε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς από το βήμα της εκδήλωσης για την κοπή της Βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου στην ασφυκτικά γεμάτη,  από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης του Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα».

Ο Δήμαρχος  Φυλής, αφιέρωσε το κομμάτι του στον Αρχιεπίσκοπο Ρωγών και σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μονής της Παναγίας Κανάλας πατέρα Δωρόθεο, απευθύνοντας του θερμές ευχαριστίες για το Ποιμαντικό του έργο στο τόπο,  ενώ μίλησε με λόγια από καρδιάς για τους τρεις Δημοτικούς Συμβούλους που κοσμούν την παράταξη του και που όπως τόνισε είναι από τους καλύτερους συνεργάτες του. Κατονομάζοντας τους μάλιστα,  έναν έναν ευχαρίστησε για όσα έχουν προσφέρει στο τόπο, τους: Γιώργο Σονίδη, Γιώργο Αδάκτυλο και Βασίλη Γεωργιάδη.

Ο Χρήστος Παππούς αναφερόμενος επίσης στο δυναμισμό του Ποντιακού Στοιχείου, επεσήμανε ότι έχει ζήσει τους Πόντιους συντοπίτες μας από παιδί κι έτσι είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι, ότι “οι Πόντιοι του Δήμου Φυλής έχουν δημιουργήσει πολλές, από τις καλύτερες οικογένειες” του τόπου.   Ο Δήμαρχος υπογράμμισε επίσης, ότι οι Πόντιοι παρά τον ξεριζωμό και τη γενοκτονία είναι εκείνοι που έχουν κρατήσει  ψηλά την Ελληνική σημαία και ζωντανή, την πίστη, τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας.

Κλείνοντας τον σύντομο λόγο του ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς κι απευθυνόμενος στο Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Φυλής “η Τραπεζούντα” Γιάννη Παπαδόπουλο, έδωσε τη δέσμευση φέτος στις 5 Μαΐου (γιορτή του Αγίου Γεωργίου με το πάτριο Ημερολόγιο) η λιτάνευση να γίνει στο Μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη και μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί μαζί με την περιτοίχιση της Στέγης των Ποντίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο φιλόξενος Πρόεδρος Γιάννης Παπαδόπουλος στο σύντομο λόγο του, ανέφερε πως το 2019 είναι μια κομβική χρονιά καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την τελευταία και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας προσθέτοντας πως το πάθος του αγώνα  για την Διεθνή αναγνώριση της, παραμένει ασίγαστο.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Αρχιεπίσκοπος Ρωγών κ.κ. Δωρόθεος έχοντας στο πλευρό του τον Εφημέριο του Ναού της Ιεράς Μονής της Παναγίας Κανάλας Άνω Λιοσίων π. Συμεών Αδάκτυλο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα μικρό αλλά ουσιαστικό δείγμα από την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα δέκα και πλέον Τμήματα του Συλλόγου, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων χοροδιδασκαλία παραδοσιακών χορών,  θεατρική παιδεία κι εκμάθηση παραδοσιακών Ποντιακών Οργάνων, συγκεντρώνοντας στις “κυψέλες” τους, εκατοντάδες παιδιά.

Τις θερμές τους ευχές έδωσαν επίσης στον κόσμο ο Βουλευτής της Ν.Δ Θανάσης Μπούρας, οι Ποντιακής καταγωγής Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Σονίδης, Γιώργος Αδάκτυλος και Βασίλης Γεωργιάδης  και άλλοι επίσημοι.

Δείτε τα videos με τους σύντομους χαιρετισμούς του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού και του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Φυλής Γιάννη Παπαδόπουλου.

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση