Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για προστασία από τα κουνούπια

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία των ανθρώπων από τα κουνούπια υλοποιούν οι αρμόδιες τοπικές και κεντρικές αρχές.


Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια αποτελούν σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση νοσημάτων όπως η ελονοσία, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός κ. ά., ενώ  η αντιμετώπισή του απαιτεί συνεχής, επαναλαμβανόμενες και ετήσιες δράσεις.

POSTER_MOSQUITOES

Για αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο οι πολίτες να τηρούν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ειδικότερα θα πρέπει να :

  • Απομακρύνουν το στάσιμο νερό από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
  • Να φροντίσουν το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες και ποτέ το βράδυ ενώ θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στο κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών που έχουν στον κήπο τους γιατί σε αυτά τα σημεία βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.

Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών τόσο για την προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή τις ασθένειες για τις οποίες τα κουνούπια είναι φορείς αλλά και για την αποφυγή παραπληροφόρησης και δημιουργίας σύγχυσης ή και πανικού, όσο και για την κατάδειξη των τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση των εντόμων εκτελεί το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Φυλής που στεγάζεται στην συμβολή των οδών Βυζαντίου & Μιαούλη 1, στην Δημοτική Ενότητα Φυλής (Χασιά).

Οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν για υπόδειξη χώρων με στάσιμα και λιμνάζοντα νερά στο 15691, ενώ για πληροφορίες στο 213 206 0020, email: doikanapt@fyli.gr

Όποιος αθλητικός, πολιτιστικός, κοινωνικός ή άλλος φορέας επιθυμεί να διανείμει τα σχετικά φυλλάδια ή αφίσες στα μέλη του, μπορεί να επικοινωνήσει με τα παραπάνω τηλέφωνα.