CityOn single logo
Γραμμή Δημότη: 15691

Σε επιφυλακή ο Δήμος Φυλής για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Αναρτήθηκε στις 5/02/2019, στην κατηγορία Νέα & Δελτία Τύπου

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει τεθεί ο Δήμος Φυλής,  μετά την έκτακτη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το σχετικό δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ) που προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Μιχάλης Οικονομάκης ήδη έχει προχωρήσει στον καθαρισμό των φρεατίων και των σχαρών ενώ έχει γίνει έλεγχος και στη λίμνη ανάσχεσης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Δήμου Φυλής όλο το προσωπικό και τα μηχανικά μέσα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και καθαριότητος είναι σε επιφυλακή.

Στο γραφείο του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Οικονομάκη, στην οδό Αχαρνών 61-63, στο ισόγειο του κτιρίου -της πρώην εφορίας- έχει εγκατασταθεί το κέντρο επιχειρήσεων του Δήμου, το οποίο σήμερα, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, θα παραμείνει ανοιχτό όλο το 24ωρο. Οι δημότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή χρειάζονται βοήθεια μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας στα τηλέφωνα 213-1603472 και 73. Όλο το 24ωρο λειτουργεί επίσης το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Φυλής 213-2042700 και 701 καθώς και ο πενταψήφιος αριθμός εξυπηρέτησης του δημότη 15691, ενώ το Δημαρχείο Ζεφυρίου θα παραμείνει ανοικτό για όσο χρειαστεί.

Σε ετοιμότητα επίσης έχουν τεθεί οι συναρμόδιες υπηρεσίες Τεχνικών Έργων υπό τις οδηγίες του Αντιδημάρχου Θανάση Σχίζα και Ηλεκτροφωτισμού και Ύδρευσης υπό τις οδηγίες του Αντιδημάρχου Μαρίνου Σαρλά. Στη Δημοτική Ενότητα Ζεφυρίου τις ενέργειες συντονίζει ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μαυροειδάκος και στη Δημοτική Ενότητα Φυλής ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος και η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής Ελένη Λιάκου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
♣ Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
♣ Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
♣ Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
♣ Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
♣ Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
♣ Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
♣ Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
♣ Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
♣ Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
♣ Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
♣ Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
♣ Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
♣ Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
♣ Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
♣ Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.