Συνέντευξη, εφ’ όλης της ύλης, έδωσε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρή ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του Σαββάτου 05-07-2025, σε δισέλιδο σαλόνι της εφημερίδας.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, το οποίο μπορείτε να “κατεβάσετε” εδώ:
Ο Χρήστος Παππούς είναι ένας από τους μακροβιότερους Δημάρχους της Χώρας. Έχοντας συμπληρώσει δεκαπέντε χρόνια στο αξίωμα, βρίσκεται στον δέκατο έκτο χρόνο της θητείας του στο Δήμο Φυλής κι αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι κάτι κάνει σωστά. Ας δούμε τι είναι αυτό.
1. Είστε ένας από τους μακροβιότερους Δημάρχους της χώρας. Που οφείλεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό σας;
Η διοίκησή μας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, χάρη στη συλλογική προσπάθεια των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, της Εκκλησίας, των κοινωνικών φορέων, του προσωπικού του Δήμου και των ιδίων. Το κεντρικό μας σύνθημα είναι ότι ο Δήμος ενώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και στρατηγική μας επιλογή η αλλαγή της φυσιογνωμίας του, αυτό που αποκαλείται rebranding. Με απλά λόγια, θέλουμε ο Δήμος Φυλής να απασχολεί, πλέον, την επικαιρότητα μόνο για την προσπάθειά του στην Προστασία του Περιβάλλοντος, στην Κοινωνική Συνοχή, στην Εκπαίδευση και στον Πολιτισμό. Για να το πετύχουμε εστιάζουμε σε πέντε επίπεδα: Πρώτον στη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, δεύτερον στα έργα ανάπτυξης και υποδομής, τρίτον στα λεγόμενα οραματικά έργα, τέταρτον στην Προστασία του Περιβάλλοντος και πέμπτον στην Κοινωνική Συνοχή, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.
2. Ας τα πιάσουμε ένα-ένα. Τι σημαίνει η καθημερινότητα του Δημότη;
Σημαίνει όλα τα, φαινομενικά, μικρά πράγματα που όμως έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ποιότητα ζωής όλων μας. Όπως η καθαριότητα, στην οποία δίνουμε μεγάλη έμφαση, παρά τη συμπεριφορά των ασυνείδητων, τους οποίους αντιμετωπίζουμε με επιβολή βαριών προστίμων. Ή τα Κοιμητήρια, καθώς όλοι έχουμε βρεθεί μπροστά στη σκληρότερη εκδοχή της ανθρώπινης μοίρας. Στο Δήμο Φυλής οι οικογένειες δε χρειάζεται να περιμένουν μέρες για να τιμήσουν τα προσφιλή τους πρόσωπα. Ιδιαίτερη σημασία έχει για μας ο δημοτικός φωτισμός και είμαστε από τους πρώτους Δήμους που χρησιμοποιούν λάμπες led, συνδυάζοντας απόδοση και οικονομία. Την ίδια προσήλωση δείχνουμε για την βελτίωση της ποιότητας του οδοστρώματος και μπορώ να πω ότι είμαστε ένας Δήμος χωρίς λακκούβες. Είναι ένα θέμα που αγγίζει και την οδική ασφάλεια και στον τομέα αυτό έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στην οριζόντια και στην κάθετη σήμανση των δρόμων. Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου.
3. Όπως;
Όπως η συγκοινωνία για παράδειγμα, που ανήκει στην αρμοδιότητα του ΟΑΣΑ. Στους τομείς αυτούς αγωνιζόμαστε να μεταφέρουμε στους αρμόδιους τις ανάγκες των συνδημοτών μας. Ή όπως ο προαστιακός, που αποτελεί κομβικό σημείο για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Δήμου. Πιέζουμε για συνέπεια στα δρομολόγια και για ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και για συντομότερη επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στην περιοχή μας. Να πω, επίσης, ότι ο Δήμος Φυλής ήταν εκείνος που έθεσε στην Κυβέρνηση το ζήτημα της κατασκευής της νέας γραμμής του Προαστιακού, σε μήκος 36 χιλ. από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα και είμαστε ευτυχείς που το έργο προχωράει. Κρίσιμο ζήτημα είναι και ο τομέας της πρωτοβάθμιας υγείας, για το οποίο συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία για να βελτιώσουμε το επίπεδο εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας.
4. Μιλήσατε για την ασφάλεια. Πως πάει ο Δήμος στον τομέα της καταπολέμησης της παραβατικότητας;
Δεν πρόκειται για αρμοδιότητα του Δήμου αλλά της Πολιτείας και μάλιστα πολύ σημαντική. Ωστόσο, έχουμε κάνει περισσότερα από κάθε άλλο Δήμο, γιατί το ζήτημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Πέρα από το μνημόνιο συνεργασίας που έχουμε συνάψει με την Ελληνική Αστυνομία, είμαστε ο μόνος Δήμος που της έχει διαθέσει, από δικούς του πόρους, κτίρια και μεταφορικά μέσα, για να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Μιλάμε για την παραχώρηση των κτιρίων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας του του ΑΤ Ζεφυρίου και για δωρεά οκτώ περιπολικών 4Χ4. Παράλληλα, διαθέτουμε οργανωμένη Δημοτική Αστυνομία για την καταπολέμηση της λεγόμενης μικροπαραβατικότητας. Με αυτό το σκεπτικό ζητάμε να γίνουν περισσότερα, από την πλευρά της Πολιτείας, για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες. Δεν μηδενίζουμε την προσπάθεια της Αστυνομίας, αλλά δεν μπορεί να εξαρτάται η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των δημοτών μας από τις διαθέσεις ανθρώπων που δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά.
5. Τι γίνεται στον τομέα των έργων;
Δεν αποτελεί υπερβολή να πω ότι είμαστε από τους πρώτους Δήμους της Χώρας σε έργα που καλύπτουν όλες τις προτεραιότητές μας. Έργα ανάπτυξης, υποδομών και ποιότητας ζωής. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου είκοσι μεγάλα έργα, ενώ στο τέλος της προηγούμενης τετραετίας, παραδώσαμε δύο πνευματικά κέντρα, ένα σχολείο, τρεις Παιδικούς Σταθμούς, δύο μεγάλες αστικές αναπλάσεις, δεκάδες πλατείες, πέντε νέους αθλητικούς χώρους, πάνω από εκατό χιλιόμετρα οδοποιΐας, ένα αποχετευτικό και δύο αντιπλημμυρικά μεγάλης κλίμακας. Μεταξύ των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα πιο σημαντικά είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και η τηλεμετρία του δικτύου ύδρευσης, η ανέγερση τριών νέων μεγάλων σχολείων και ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο.
6. Τι κάνετε για την οικονομική ανάπτυξη;
Έχουμε δρομολογήσει αυτά που αποκαλούμε οραματικά έργα, που θα αποφέρουν έσοδα και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Όπως το Κέντρο LOGISTICS, σε ιδιόκτητο χώρο δίπλα στο ΧΥΤΑ, όπου θα μετεγκατασταθούν οι μεταφορικές επιχειρήσεις του Ελαιώνα. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο της ανέγερσης των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, που θα αποφέρει έσοδα στις επιχειρήσεις του Δήμου. Αναδεικνύουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα και την ιστορία μας για να υποστηρίξουμε τη “βαριά βιομηχανία” του τόπου μας που είναι οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης στη Φυλή. Προωθούμε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας με επιστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια και την μελισσοκομία. Επιδιώκουμε, μέσα από τη σύνταξη του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, επέκταση του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ), με στόχο τη μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης του Δήμου.
7. Τι γίνεται με τη Χωματερή;
Η Χωματερή πρέπει να αποτελέσει, σύντομα, παρελθόν για το Δήμο μας, ο οποίος έχει προσφέρει στο Λεκανοπέδιο μεγάλες εξυπηρετήσεις, τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια. Η μετεγκατάσταση όμως ξεπερνάει τις αρμοδιότητες του Δήμου, που δεν έχει σταματήσει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η πρωτεύουσα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε τρομερό αδιέξοδο, καθώς η χωρητικότητα της Χωματερής εξαντλείται. Παράλληλα ο Δήμος έχει αναπτύξει στον αποκαταστημένο χώρο της Χωματερής έργα πρασίνου και παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 10 MW, η οποία θα διατεθεί για τις ανάγκες του Δήμου και των ευάλωτων νοικοκυριών του. Έχουμε συστήσει Ενεργειακή Κοινότητα και ο στόχος αυτός, που έχει επαινεθεί από την GREEN PEACE, βρίσκεται κοντά στην πραγμάτωσή του. Η ενεργειακή αυτοτέλεια αποτελεί το μεγάλο στόχο του Δήμου που έχει εξασφαλίσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άδειες παραγωγού και αποθήκευσης ενέργειας και σε άλλες εκτάσεις.
9. Μια και αναφερθήκατε στο περιβάλλον τι κάνει ο Δήμος για την προστασία του;
Το Περιβάλλον είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα. Τα ενεργειακά έργα που προαναφέρθηκαν στηρίζουν τον διακηρυγμένο στόχο μας για τη μείωση των αερίων ρύπων. Παράλληλα έχουμε πρόγραμμα δεντροφύτευσης με ελιές στην αγροτική γη και με άλλα είδη χλωρίδας για την αύξηση του περιαστικού πρασίνου. Στηρίζουμε τα έργα αναδάσωσης που εκτελούνται στη Δυτική Πάρνηθα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023. Αναπτύσσουμε σύστημα άρδευσης του πρασίνου μέσα από το πρόγραμμα αξιοποίησης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της Πάρνηθας. Παράλληλα, διαθέτουμε, για την προστασία του πρασίνου, ετοιμοπόλεμη Πολιτική Προστασία που έσωσε, το 2023, τα σπίτια της Φυλής και εντόπισε στα δύο πρώτα λεπτά τη φωτιά. Το λέω σήμερα ότι, χάρη στην προσπάθειά μας, η φωτιά θα είχε ελεγχθεί την πρώτη μέρα, παρά τους τρομερούς ανέμους, αν η Πολιτεία δεν είχε ανοιχτά μέτωπα σε όλη τη Χώρα και μας διέθετε τα εναέρια μέσα την κρίσιμη στιγμή.
10. Αναφερθήκατε στην κοινωνική συνοχή
Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μέριμνα για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Ο Δήμος διαθέτει κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό συσσίτιο, πέντε ΚΑΠΗ, “βοήθεια στο σπίτι”, Τράπεζα Αίματος, Συμβουλευτικό Κέντρο για την άνοια και Κέντρο Κοινότητας για την υποστήριξη των αιτούντων Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και αναπηρικό επίδομα. Παρέχουμε υπηρεσίες σε πάνω από 2 χιλ. Ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
11. Πως θέλετε να κλείσετε αυτή τη συνέντευξη;
Με μια επισήμανση που ανέφερα στην αρχή: Για μας μείζον θέμα είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας, τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου, όσο και στην κοινωνία. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην Παιδεία, κατασκευάζουμε νέα σχολεία, εκσυγχρονίζουμε τα υπάρχοντα με βιοκλιματικές παρεμβάσεις. Επιβραβεύουμε τους επιμελείς μαθητές, στηρίζουμε, με το “φοιτητικό πακέτο”, τους φοιτητές μας που σπουδάζουν στην επαρχία και λειτουργούμε Μεταπτυχιακό Τμήμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, από το οποίο απέκτησαν δίπλωμα πάνω από διακόσιοι φοιτητές του Δήμου μας. Κι είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλει στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία τους, γιατί αποτελούν το μέλλον του τόπου μας, για το οποίο, όλοι μαζί, εργαζόμαστε. Ένα μέλλον που, όπως λέμε, δεν μπορεί να περιμένει…