Αναφορικά με το δημοσίευμα “Κόλαση ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ Φυλής – Πέντε χρόνια κρυμμένες στα συρτάρια οι μετρήσεις”, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ΕΘΝΟΣ και αναδημοσιεύτηκε από άλλα ΜΜΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
α. Τα εν λόγω δημοσιεύματα αναπαράγουν, άκριτα, ανυπόστατες και συκοφαντικές απόψεις μιας συλλογικότητας, που έχει κηρύξει, αναίτια, πόλεμο, σε βάρος του Δημάρχου Χρήστου Παππού.
β. Όντως, το 2015 ο Δήμος Φυλής, από εύλογο ενδιαφέρον, ανέθεσε την εκπόνηση δύο μελετών, στην εταιρία ΑΣΠΡΟΦΩΣ, με τίτλους «Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και «Αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Φυλής».
γ. Σύμφωνα με την υπόδειξη των μελετητών, ο Δήμος Φυλής απευθύνθηκε, εν συνεχεία, στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), για την αξιολόγησή τους. (ΣΧΕΤΙΚΟ 1)
δ. Η ΕΕΑΕ με έγγραφό της αμφισβήτησε την εγκυρότητα των μελετών (ΣΧΕΤΙΚΟ 2α και 2β), με αποτέλεσμα ο Δήμος Φυλής να θεωρήσει ότι δεν έπρεπε να τις δημοσιοποιήσει, καθώς, μάλιστα, ο αποκλειστικά αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής Φορέας, δηλαδή ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), είχε δρομολογήσει τη σύνταξη Επιδημιολογικής Μελέτης στο ΧΥΤΑ Φυλής με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημονικών Φορέων.(ΣΧΕΤΙΚΟ 3)
ε. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της, στις 30 Ιανουαρίου 2020, η ΕΕΑΕ η οποία, τεκμηριώνει, επιστημονικά, ότι ουδείς κίνδυνος υπάρχει αφού δεν εναποτίθενται ραδιενεργά απόβλητα στο Δήμο Φυλής κι ότι οι εκπομπές είναι κάτω από τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Όρια. (ΣΧΕΤΙΚΟ 4)
Στ. Το πραγματικά κατακριτέο είναι ότι η συλλογικότητα η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις μελέτες, απέκρυψε, συνειδητά, ότι η εγκυρότητά τους έχει αμφισβητηθεί από την ΕΕΑΕ, αφού ο Δήμος μαζί με τις μελέτες της χορήγησε και το σχετικό έγγραφο. (ΣΧΕΤΙΚΟ 5)
Παράλληλα, με πρόσχημα τη δημοσιοποίηση των μελετών, η συγκεκριμένη συλλογικότητα, επιχειρεί να κλιμακώσει, τον ακατανόητο πόλεμο εναντίον του Χρήστου Παππού, υποστηρίζοντας αναληθώς ότι:
- επέτρεψε αλλεπάλληλες επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και εισέπραξε αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως
- πρωτοστατεί στους σχεδιασμούς επέκτασης και συνέχισης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.
- είναι υποταγμένος στα συμφέροντα των σκουπιδοεργολάβων και ταυτόχρονα, η ηθικά και ποινικά κολάσιμη στάση του, επιβραβεύεται με τα «αμαρτωλά» αργύρια των αντισταθμιστικών.
Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος Φυλής δεν μπορεί να επιτρέψει και πολύ περισσότερο να πρωτοστατήσει στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, για τον απλούστατο λόγο ότι, όπως προαναφέρθηκε, αποκλειστικά αρμόδιος για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής δεν είναι ο Δήμος Φυλής, αλλά ο ΕΔΣΝΑ.
Εντελώς αναληθές, αστήρικτο, προσβλητικό και συκοφαντικό είναι, επίσης, ότι ο Δήμαρχος Φυλής διατηρεί οποιαδήποτε σχέση με «σκουπιδοεργολάβους» και πολύ περισσότερο ότι η στάση του είναι ηθικά και ποινικά κολάσιμη. Απεναντίας, με Εισαγγελική Διάταξη τέθηκε στο αρχείο, ως «νόμω και ουσία αβάσιμη», η από 24-02-2017 έγγραφη καταγγελία συλλογικότητας «ότι τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας και ο Δήμαρχος Φυλής ουδόλως έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εξαλειφθούν οι ρύποι και οι τοξικές ουσίες που προέρχονται από την ως άνω λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, οι οποίοι έχουν ως άμεση συνέπεια τη σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος και την πρόκληση προβλημάτων υγείας και θανάτων». (ΣΧΕΤΙΚΟ 6)
Πάγια θέση του Δήμου Φυλής, που έχει εκφραστεί, με επανειλημμένες Αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου, είναι ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει τον κύκλο της ζωής του κι ότι πρέπει να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία του Δήμου Φυλής, πρόκειται άμεσα, να δημοπρατηθεί το, μεγαλύτερο στην Ελλάδα, ενεργειακό και περιβαλλοντικό έργο της δημιουργίας Πάρκου Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). (ΣΧΕΤΙΚΑ 7 και 8) Από το Ενεργειακό Πάρκο θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 10 MW που θα διατεθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής που απειλούνται από τον ενεργειακό αποκλεισμό, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας που έχει συστήσει ο Δήμος Φυλής. Για την πρωτοβουλία αυτή έχει, εκτός των άλλων, επαινεθεί, δημόσια, από την περιβαλλοντική Οργάνωση GREEN PEACE. (ΣΧΕΤΙΚΟ 9)
Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ (ύψους 36 κι όχι 40 εκατ. Ευρώ ετησίως), δεν είναι καθόλου “αμαρτωλά”, αλλά απολύτως νόμιμα και καταβάλλονται, ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο Δήμος Φυλής, με Απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, στο οποίο μετέχουν πάνω από εξήντα αιρετοί των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής. Και φυσικά, θα πάψουν να καταβάλλονται, όταν κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Σημειωτέον δε ότι, τουλάχιστον 21 εκατ. Ευρώ εξ αυτών, διατίθενται, ετησίως, για τη μισθοδοσία του Δήμου Φυλής
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση, καθώς αποτελεί εθνικό θέμα, αφού επηρεάζει τη ζωή του μισού πληθυσμού της Χώρας. Ο Δήμος Φυλής, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα τον υπερβαίνει, στηρίζει, διαχρονικά, την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, που θα ανακουφίσει την Αττική και θα απαλλάξει τον ίδιο από μια μεγάλη εστία ρύπανσης. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί με υπευθυνότητα, σύνεση και σεβασμό στις απόψεις όλων.
Έστω κι αν απορεί, όταν η καταγγέλλουσα συλλογικότητα, διακεκριμένο μέλος της οποίας είναι ο Θωμάς Μπιζάς, σύζυγος της Αντιπροέδρου του ΕΔΣΝΑ, την περίοδο 2014-2019, ουδέποτε απευθύνθηκε στην αρμόδια Αφροδίτη Μπιζά, αλλά στον αναρμόδιο Δήμαρχο Φυλής.