Με επισημότητα, τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας και “σύμμαχο” τον καλό καιρό, εορτάσθηκε, φέτος, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, στη Δημοτική Ενότητα Φυλής.
«Οι αγωνιστές του ΄21 αποτελούν πηγή έμπνευσης και αγώνα για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την ίδια τη ζωή. Έννοιες που πια, στον σύγχρονο κόσμο και στο παγκόσμιο στερέωμα, ταλαντεύονται και δοκιμάζονται όσο ποτέ», υπογράμμισε η Αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου, κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας. «Τα εθνικά μας ιδεώδη θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, με προτεραιότητα και υποχρέωση τη διαφύλαξή τους και την ανάπτυξή τους, και αυτό αποτελεί καθήκον ισχυρό και ένδειξη σεβασμού προς την Εθνεγερσία του 1821!», τόνισε η Ελένη Λιάκου και καταλήγοντας προέτρεψε όλους: «Οι σημαίες ψηλά με ομοψυχία, σεβασμό και ενότητα!».
Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Ενότητα Φυλής ξεκίνησαν το πρωί της 25ης Μαρτίου 2022, με πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλες τις εκκλησίες της Φυλής, και ακολούθησαν η Θεία λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής.
Μετά την ολοκλήρωση της Δοξολογίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής, Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Παναγακόπουλο, στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Δημαρχείου, στη μνήμη των Ηρώων της Επανάστασης του ‘21. Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εφημέριο ιερέα του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, Δημήτριο Παναγακόπουλο, τον Υπαστυνόμο Φραγκίσκο Μαλατέστα για το Αστυνομικό Τμήμα Φυλής, την Αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Διονύσιο Βλάχο, ενώ εκ μέρους του Προέδρου των Παιδικών Σταθμών Δημήτρη Πουλιάση, στεφάνι κατέθεσε η Αγγελική Παπαδήμα.
Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Φυλής, καθώς και Τμήματος του Συλλόγου Κλασικού Αθλητισμού του Δήμου Φυλής, οι οποίοι εκπροσώπησαν επάξια το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Φυλή, προσδίδοντας λαμπρότητα στην Επέτειο και πλημμυρίζοντας με περηφάνια τους θεατές.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Καπετάν Μελέτη, κορυφαίας φυσιογνωμίας της Επανάστασης στην Αττική. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και συνέβαλε ενεργά στην οργάνωση των επαναστατικών δυνάμεων της Αττικής, μένοντας στην Ιστορία ως ελευθερωτής των Αθηνών.