Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Ζεφύρι η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, παρουσία σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής που εκπροσωπεί το Ζεφύρι στο Δημοτικό Συμβούλιο και προεξάρχοντα τον Αντιδήμαρχο Ζεφυρίου Γιάννη Μαυροειδάκο.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με Πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλες τις εκκλησίες του Ζεφυρίου. Στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Γρηγορούσας, εψάλλει, χοροστατούντος του εφημέριου του ναού πατέρα Άγγελου Κανέλου, Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, παρουσία μαθητών, δεκάδων πιστών, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της περιοχής.
Αμέσως μετά ιερείς, δημότες και επίσημοι μετέβησαν στην κεντρική πλατεία Ζεφυρίου, στο μνημείο των πεσόντων όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιδήμαρχο Ζεφυρίου Γιάννη Μαυροειδάκο και η κατάθεση στεφάνων.
Ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της ημέρας υπογράμμισε πως «η επανάσταση του 21, δεν εξετάζεται μόνο σαν στρατιωτικό γεγονός Πανευρωπαϊκής ακτινοβολίας αλλά και ως πνευματικός αγώνας ενός λαού που πιστεύει στην αξία της ιδέας και υπηρετεί σε όλες τις εποχές, τις ακατάλυτες αρχές της Ελευθερίας και της Αρετής». Ο Γιάννης Μαυροειδάκος επεσήμανε πως «σήμερα όλοι οι Έλληνες, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την πνευματική και πολιτιστική παράδοση στην οποία στηρίχθηκε ο αγώνας για την ελευθερία του Γένους μας» και κάλεσε όλους να κρατήσουν ζωντανά τα «διδάγματα» που μας κληροδότησε «το μεγαλείο της θυσίας των ηρωικών μας νεκρών, οι οποίοι με τίμημα την ζωή τους, ξανάφεραν τη λευτεριά στη χώρα που τη γέννησε».
Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
ΟΜΙΛΙΑ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΥ
Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια εορτάζουμε σήμερα την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Άλλη μια φορά η Πατρίδα μας, πανηγυρίζει για δύο «Χαίρε».
Το «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία» όπου αναφέρεται στη θεομητορική εορτή και το «Χαίρε ω Χαίρε Λευτεριά» όπου αναφέρεται στο μεγαλείο Ελευθερίας.
Μνήμονες της ιστορικής μας αποστολής και εμείς σήμερα, θα στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν, όπου οι πρόγονοί μας έζησαν στιγμές άφθαστου μεγαλείου και πόνου.
Θα αντλήσουμε διδάγματα και θα σταθούμε ευλαβικά, με τη σκέψη μας, μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των ηρωικών μας νεκρών, οι οποίοι με τίμημα την ζωή τους, ξανάφεραν τη λευτεριά στη χώρα που τη γέννησε.
Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαίου 1453, η μαύρη νύχτα της σκλαβιάς κάλυψε τον εθνικό ορίζοντα.
Η ελπίδα και η πίστη για την απελευθέρωση, δεν έσβησαν όμως ποτέ από τις καρδιές των Ελλήνων. Έμειναν κρυμμένες στα στήθη τους.
Έγιναν δύναμη που δυνάμωνε το σκλάβο Έλληνα και τον έκανε να ξεσηκώνεται κατά καιρούς και να κτυπά τον δυνάστη.
Τα βουνά μας έγιναν εστίες αντίστασης. Τα ένοπλα τμήματα των Κλεφτών και των Αρματολών αποτελούσαν το μαχόμενο στρατό.
Ο πρωτεργάτης της εθνεγερσίας του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στα απομνημονεύματά του, αναφέρεται στην αιώνια προσπάθεια των Ελλήνων για Ελευθερία.
Οι δάσκαλοι του γένους και οι απλοί μορφωμένοι, δίδαξαν τα Ελληνικά γράμματα στο Κρυφό σχολειό, τόνωσαν το Εθνικό φρόνημα και προτρέπανε το λαό να επαναστατήσει για να διώξει τον ξένο δυνάστη.
Και ο λαός ξεσηκωνόταν σε κάθε ευκαιρία. Τέτοιες εξεγέρσεις μικρές και μεγάλες έγιναν πολλές. Έτσι οι Έλληνες συνέχισαν για 368 χρόνια να δοκιμάζουν την καταπίεση και τη σκληρότητα του κατακτητή, που εκδηλωνόταν με σφαγές, αρπαγές και καταστροφές, με βίαιο εξισλαμισμό, παιδομάζωμα, φορολογίες και άλλες βίαιες πράξεις.
Έπειτα από πολλές δοκιμασίες οι Έλληνες αποφάσισαν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, για να πετύχουν την απελευθέρωση. Εμπνευσμένοι Έλληνες, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξανθός, ως πρωτεργάτες ίδρυσαν τη “Φιλική Εταιρεία, με τις συντονισμένες προσπάθειες της οποίας οργανώθηκε το Έθνος για την τελική αναμέτρηση με το δυνάστη.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πρώτος ξεκινάει την επανάσταση στη Μολδοβλαχία, ξεσηκώνοντας μέγα πλήθος Ελλήνων που υπήρχαν εκεί.
Η ανταρσία του Αλή Πασά, που ταλαιπώρησε αρκετά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, θεωρήθηκε η κατάλληλη στιγμή για τον αποφασιστικό ξεσηκωμό.
Έτσι στις 25 Μαρτίου 1821 ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός μαζί με τους οπλαρχηγούς του, κήρυξε την επανάσταση.
Τρεις μέρες αργότερα στις 28 Μαρτίου 1821 σχηματίστηκε και προσωρινή κυβέρνηση στην Καλαμάτα, την οποία είχαν ελευθερώσει από τις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες και Μεσσήνιοι με οπλαρχηγούς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Πέτρο Μαυρομιχάλη.
Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη, δυνάμωσε την πίστη και γέμισε ατσάλι τη θέληση για την ελευθερία.
Από την Πελοπόννησο η επανάσταση διαδόθηκε σ’ ολόκληρη την υπόδουλη Ελλάδα μ’ ένα σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ». Ήρθε η ώρα της εθνικής ανάστασης!
Σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Κρήτη και άλλα νησιά οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και αγωνίζονταν για τη λευτεριά τους.
H θυσία του Διάκου στις 22 Απριλίου 1821, η κατάληψη της Τρίπολης και η καταστροφή της Στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου 1822 αποτέλεσαν γεγονότα, που εδραίωσαν την πίστη στη δύναμη των Ελλήνων και χαλύβδωσαν την θέληση για τη λευτεριά .
Τελικά η εθνεγερσία των Ελλήνων του 1821 πέτυχε την Εθνική Παλιγγενεσία. Την αναγέννηση της Ελλάδας. Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου 1830 η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε την Ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Η Επανάσταση του 1821 είναι το σπουδαιότερο γεγονός στην Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας και η αφετηρία της αναγέννησης του Ελληνικού Κράτους. Παράλληλα είναι ένα γεγονός παγκοσμίου σημασίας διότι υπήρξε η πρώτη Εθνική Επανάσταση, για την ανεξαρτησία ενός υπόδουλου Έθνους, που παραδειγμάτισε και άλλους υπόδουλους λαούς.
Δεν πρέπει λοιπόν να λησμονούμε ποτέ, ότι οφείλουμε την Ελευθερία, την Εθνική μας υπόσταση και υπερηφάνεια, την πρόοδο και την ευημερία μας στους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του 1821.
Χάρη στη ζωτικότητα της φυλής, το Ελληνικό Έθνος διατήρησε την Εθνική του συνείδηση περί κοινής καταγωγής και γλώσσας και την πίστη του στη Χριστιανική Θρησκεία καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Η ιδέα του χρέους εμψύχωνε και δυνάμωνε τους Έλληνες.
Οι ιδέες της ελευθερίας του Έθνους και της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης ενέπνεαν τους αγωνιστές του 21 που τους ένωναν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα τους.
Σήμερα όλοι οι Έλληνες, είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την πνευματική και πολιτιστική παράδοση στην οποία στηρίχθηκε η επανάσταση του 21, που δεν εξετάζεται μόνο σαν Στρατιωτικό γεγονός Πανευρωπαϊκής ακτινοβολίας αλλά και σαν πνευματικός αγώνας ενός λαού που πιστεύει στην αξία της ιδέας και υπηρετεί σε όλες τις εποχές, τις ακατάλυτες αρχές της ελευθερίας και της Αρετής.
Ευλαβείς προσκυνητές λοιπόν σήμερα, κλίνουμε νοερά το γόνυ μπροστά στους τάφους των αθάνατων νεκρών μας και υψώνουμε με ευγνωμοσύνη το νου και την καρδιά μας στους ελευθερωτές , στους ήρωες και μάρτυρες των ηρωικών αγώνων του 1821.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ