Με μεγαλοπρέπεια, συγκίνηση, περηφάνια αλλά και πολλές αναφορές στον Χασιώτη καπετάνιο και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Μελέτη Βασιλείου, που πρωτοστάτησε στον αγώνα του Γένους για την Εέυθερία, γιορτάστηκε στη Δημοτική Ενότητα Φυλής η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου.
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος ο οποίος υπογράμμισε πως «η επανάσταση στο Μοριά και η εξέγερση των χωρικών της Αττικής στάθηκαν σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του απελευθερωτικού αγώνα» ενώ επεσήμανε πως «Η επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι η μεγαλύτερη της ιστορίας της ανθρωπότητας και είναι η απαρχή».
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 07.30 το πρωί με πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλες τις εκκλησίες της Φυλής. Στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του εφημέριου του ναού πατέρα Δημήτριου Παναγακόπουλου , μαθητές, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και πλήθος πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Δοξολογία για την εθνική επέτειο. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων.
VIDEO : ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΡΕΜΠΟΥ
Οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μαθητική παρέλαση την οποία άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί Φυλής και ακολούθησαν οι μαθητές του νηπιαγωγείου, του δημοτικού, του γυμνασίου, του Λυκείου,πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στον αδριάντα του καπετάν Μελέτη Βασιλείου.
Φωτογραφίες – video:Νίκος Κουρέας
ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΡΕΜΠΟΥ
Ελληνίδες, Έλληνες,
Δημότες και Δημότισσες
Αγαπητά μας παιδιά
198 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που οι πρόγονοί μας σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό , έναν ζυγό που αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο της βάρβαρης κατοχής στην πατρίδα μας, αρχής γενομένης της ρωμαϊκής κυριαρχίας από τον 2ο π.χ. αιώνα.
Δυο χιλιάδες χρόνια τελούσε υπό κατοχή η Ελλάς. Όλες οι προσπάθειες που γίνονταν ανά τους αιώνες για ξεσηκωμό του γένους έπεφταν στο κενό. Είναι πολύ το αίμα που χύθηκε στον βωμό της πατρίδας και αρκετό για να θεριέψει το δέντρο της λευτεριάς.
Στις 25 του Μάρτη 1821, στην Αγία Λαύρα, ανήμερα του Ευαγγελισμού, διάλεξε ο Θεός την ημέρα να δώσει το λόγο του για λευτεριά και όταν ο Θεός δίνει το λόγο του δεν τον παίρνει πίσω μας λέει ο γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης .
Στην Αττική η κατάσταση έχει περάσει στα χέρια του καπετάνιου της Χασιάς Μελέτη Βασιλείου, μέλους της Φιλικής Εταιρείας και επιστήθιου φίλου των καπεταναίων της Αττικο-Βοιωτίας. Είναι αυτός που με περίσσια ανδρεία και ανιδιοτέλεια είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των χωρικών της Αττικής.
Στις 25 του Απρίλη, ένα μήνα μετά την έναρξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο ο Χασιώτης , φιλικός Μελέτης Βασιλείου ή καπετάν Μελέτης όπως έμεινε στην ιστορία και στις καρδιές μας , δυο ώρες πριν την ανατολή του ηλίου οδηγούσε τους επαναστάτες της Αττικο-Βοιωτίας με στόχο την απελευθέρωση της Αθήνας. Δίπλα στο Δεβερτζή καπετάνιο οπλαρχηγό της Χασιάς , που ενέπνεε σέβας στους Έλληνες και δέος στους κατακτητές Τούρκους, βρέθηκαν υπό τις διαταγές του ο Μήτρο Σκευάς και όλοι Χασιώτες, οι Μενιδιάτες με αρχηγό τον Αναγνώστη Κιουρκατιώτη και τους Λεκκαίους, οι Μεσογείτες Λιοπεσότες με αρχηγό τον Ιωάννη Δάβαρη, οιΚουλουριώτες με τον Γιωργάκη Γλίστη,οι δερβενοχωρίτες με αρχηγό τον Θανάση Σκουρτανιώτη οι Κουκουβάουνες με πρωτοπαλίκαρα τος Δέδε και Πάλλα,οι Καματεριώτες και οι Μαρουσιώτες ενωμένοι όλοι σαν γροθιά αποφασισμένοι για λευτεριά προχωρούν. Ο ίδιος ο καπετάν Μελέτης περιγράφει την ώρα του ξεσηκωμού, με επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο. ««Πρώτη Απριλίου, του 1821, εσήκωσα τους Χασιώτες εις τα άρματα. Κι έπειτα, όλα τα χωριά της Αθήνας, με ζόρι. Και εις τους 18 του Απρίλη, επήγα εις τον Κάλαμον, και επολέμησα με τον Ομέρ- Μπέη και τους Ευριπιώτας. Εις τα 25 του Απριλίου, εμπήκαμεν μέσα εις τας Αθήνας, και εκλείσαμεν τους Τούρκους…»!»
Ελληνίδες, Έλληνες η επανάσταση στο Μοριά και η εξέγερση των χωρικών της Αττικής στάθηκε σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του απελευθερωτικού αγώνα. Ανέβασε το ηθικό των ελλήνων και τη μαχητικότητά τους προβληματίζοντας όλες τις ξένες δυνάμεις και ειδικότερα τους ευρωπαίους. Η επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι η μεγαλύτερη της ιστορίας της ανθρωπότητας και είναι η απαρχή. Ο αγώνας συνεχίζεται. Καλή λευτεριά.