CityOn single logo
Γραμμή Δημότη: 15691

Δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας με Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Δήμο Φυλής

Αναρτήθηκε στις 8/04/2021, στην κατηγορία Νέα & Δελτία Τύπου

Ολοκληρωμένη πρόταση, για τη δημιουργία Ενιαίου Τοπικού  Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Φυλής, με βασικό βραχίονα κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), κατέθεσε  το πρωί της Πέμπτης 8 Απριλίου 2021, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, στο Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Πετρούτσο και στον Περιφερειάρχη   Αττικής Αρχιπύραρχο  Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο.


Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μιχάλης Οικονομάκης την παρουσίαση της πρότασης έκανε, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φυλής Παρασκευή Ηλία.

Τεκμηριώνοντας την πρόταση ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς επεσήμανε ότι “ο Δήμος Φυλής έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα  τις συνέπειες των φυσικών  καταστροφών  και έχει πληρώσει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές”  για να προσθέσει ότι:

“Η αποτίμηση αυτών των εμπειριών αναδεικνύει  την ανάγκη  δημιουργίας ενός Ενιαίου  Συντονιστικού Κέντρου σε τοπικό επίπεδο, με βασικό μοχλό κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε μέσα από τις συνέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παροχή προστασίας του Πολίτη”.

Καταλήγοντας τόνισε,  ότι ο Δήμος Φυλής είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες δημιουργίας του Συντονιστικού Κέντρου, το συντομότερο δυνατό.

Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος από την πλευρά του,  απέδωσε τα εύσημα στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και στον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Οικονομάκη για την πρωτοποριακή πρόταση,  επισημαίνοντας πως η Αυτοδιοίκηση και οι Τοπικές Κοινωνίες είναι εκείνες, που λόγω της εγγύτητας γνωρίζουν καλά τις συνθήκες της κάθε περιοχής και μπορούν να κάνουν πιο αποτελεσματική την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.

Την στήριξή τους για την υλοποίηση της πρότασης εξέφρασαν επίσης ο Περιφερειάρχης   Αττικής Αρχιπύραρχος  Κωνσταντίνος  Θεοφιλόπουλος, ο Διοικητής του 10ου Σταθμού Αθηνών Αντιπύραρχος Πέτρος Μπούγιας, εκπρόσωποι εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας και  υπηρεσιακοί παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Η Πρόταση του Δήμου Φυλής

Σκοπός της Πρότασης είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, ενεργειακά, Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας με εξασφάλιση επικοινωνιών σε κάθε πιθανή καταστροφή το οποίο θα είναι ασφαλές ακόμα και στην περίπτωση του σεισμού.

Στην Πρόταση περιλαμβάνονται ιστορικά στοιχεία, γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά καθώς και επιγραμματικός  απολογισμός των σημαντικών έργων που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων που τεκμηριώνουν τη δημιουργία του Τοπικού Συντονιστικού Πυροσβεστικού Κέντρου.

Σχετικά με τις τεχνικές παραμέτρους του Ενιαίου Τοπικού  Κέντρου  Επιχειρήσεων  Πολιτικής  Προστασίας αναφέρονται τα εξής:

Μέσα από την καλή  πρακτική των τελευταίων ετών, που  αποτυπώνεται  με την έγκαιρη αντιμετώπιση αρκετών συμβάντων  εν τη γενέσει τους, αλλά και από συνεχή διϋπηρεσιακή αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών, έγινε αντιληπτό ότι η κοινή  προσπάθεια  όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Φυλής, Σύνδεσμος Πάρνηθας (ΣΥΝ.ΠΑ,) Εθελοντικές Ομάδες) έδωσε καλύτερα αποτελέσματα ως προς την επίτευξη  των στόχων του κάθε φορέα.

Η συστηματικότερη  συνεργασία,  ωστόσο,  θα μπορούσε  να βοηθήσει στη βελτίωση της αποδοτικότητας , μέσα από την δημιουργία οικονομίας κλίμακας. Έτσι προέκυψε και η ιδέα ενός  Ενιαίου  Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας   σε τοπικό επίπεδο,  με βασικό βραχίονα δράσης κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Πυροσβεστική  Υπηρεσία,  ειδικά στις δασικές πυρκαγιές, θα έχει τον κύριο λόγο στον σχεδιασμό  και  τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται ο κατακερματισμός μέσων και θα επιτυγχάνεται επιτήρηση σε μεγαλύτερη έκταση. Π.χ. δεν θα έχει στην φάση της ετοιμότητας ο κάθε φορέας τους πόρους όπου αυτός νομίζει και όποια ώρα θέλει αλλά εκεί που θα του υποδεικνύει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επίσης θα είναι δυνατή η άμεση επικούριση της Π.Υ. με μέσα τόσο στην πρόληψη, με κοινό σχεδιασμό τομέων στην επιτήρηση αλλά και κατά την καταστολή με άμεση διάθεση μέσων από τον κοινό χώρο.

Σε δεύτερο χρόνο το Ενιαίο Τοπικό Συντονιστικό Κέντρο μπορεί να ενεργοποιήσει εθελοντές στο πλαίσιο έρευνας και διάσωσης περιπατητών γεγονός που πολύ συχνά συμβαίνει στην περιοχή μας.

Αξιοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων Πολιτικής Προστασίας   αποφεύγοντας διασπορά πόρων και τις αλληλεπικαλύψεις  φορέων ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να παρέχουμε στον πολίτη τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίας.

Για τον λόγο αυτό ζητούμε την ίδρυση, σε πρώτο χρόνο, εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου το οποίο θα έχει όμως προοπτική μόνιμου πυροσβεστικού κλιμακίου.

Η διαθέσιμη έκταση για τη δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου είναι περίπου 2.500 τ.μ. και μπορεί να επεκταθεί αν κριθεί αναγκαίο και θα περιλαμβάνει :

  • Γραφείο Πυροσβεστικού κλιμακίου
  • Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου
  • Γραφεία εθελοντικών ομάδων
  • Αίθουσα επιχειρήσεων – συσκέψεων
  • χώρο στάθμευσης
  • αποθηκευτικό χώρο

Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Δήμου Φυλής Βιβή Ηλία

Ο σχεδιασμός για τη νέα αντιπυρική περίοδο

Μετά τη σύσκεψη ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Οικονομάκης με  τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννη Πετρούτσο, τον  Περιφερειάρχη   Αττικής Αρχιπύραρχο  Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, αξιωματικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκαν διάφορα κομβικά σημεία του Δήμου Φυλής προκειμένου να γίνει σχεδιασμός για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Συζητήθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία πυροφυλακίων και την τοποθέτηση δεξαμενών νερού για τον εφοδιασμό πυροσβεστικών οχημάτων και ελικοπτέρων και άλλες παρεμβάσεις.

Βασική παράμετρο του σχεδιασμού αποτελεί η από αέρος κατάσβεση με ελικόπτερα και για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν, έγκαιρα, υδατοδεξαμενές σε κατάλληλα σημεία, για τον εφοδιασμό τους με νερό.