CityOn single logo
Γραμμή Δημότη: 15691

Με εμπεριστατωμένες θέσεις ο Δήμος Φυλής στην τηλεδιάσκεψη της Περιφέρειας Αττικής για τα αδέσποτα

Αναρτήθηκε στις 22/03/2021, στην κατηγορία Νέα & Δελτία Τύπου

Στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής το απόγευμα της Κυριακής 21 Μαρτίου με θέμα το νομοσχέδιο που αφορά στα ζώα συντροφιάς, συμμετείχε ο Δήμος Φυλής, με εκπρόσωπο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Αβράμη.


Στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και κυρίως η κατάθεση απόψεων και εποικοδομητικών προτάσεων, που αφορούν στο Νομοσχέδιο που πρόκειται να εισαχθεί προς διαβούλευση.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αβράμης συμμετείχε δυναμικά στην τηλεδιάσκεψη όπου και μετέφερε, τους χαιρετισμούς καθώς και τις κατευθύνσεις του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού καταθέτοντας εμπεριστατωμένες θέσεις και προτάσεις, οι οποίες θα αποσταλούν κι εγγράφως, κι αφορούν στα εξής:

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Αβράμη από πρόσφατη επίσκεψη στο νέο Κτηνιατρικό Χώρο του Δήμου Φυλής

  1. Ενημέρωση του πληθυσμού και ειδικά στα Σχολεία, για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των πολιτών (της πολιτείας).

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος “Είμαστε πολύ πίσω σε ενημερωτικά θέματα που αφορούν:

– τι σημαίνει αδέσποτο

– ποιος έχει την ευθύνη και πού;

– ποιες είναι οι υποχρεώσεις των Δήμων και των Δημοτών;

– Τι σημαίνει δεσποζόμενος σκύλος και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη του;

  1. Γραφειοκρατία κρατικού συστήματος.

Απλούστευση διαδικασιών διαχείρισης αδέσποτων. (Πρόγραμμα “Τρίτσης”). Δημιουργία Κτηνιατρείων και κτηνιατρικών χώρων, άδειες λειτουργίας αυτών των χώρων με την εμπλοκή πολλών δημόσιων υπηρεσιών (Δασαρχεία, Υπουργεία, Αποκεντρωμένη διοίκηση κ.ά.)

  1. Καταφύγια.

Δεν έχει νόημα να γίνει καταφύγιο σε ένα δήμο όταν όλοι οι όμοροι του δεν έχουν καταφύγια.

Προτείνουμε αυτοδιαχείριση των αδέσποτων σε καταφύγια ανά δύο-τρεις Δήμους.

Απαιτούνται μεγάλα κονδύλια κατασκευής τους, κατάλληλοι χώροι με κοινωφελή δίκτυα, αλλά και τεράστιο κονδύλι διαχείρισης και λειτουργίας μετά την κατασκευή του.

  1. Οικονομικά κονδύλια.

Περισσότερα κονδύλια για σίτιση, περίθαλψη, τσιπάρισμα κτλ. ανάλογα με τον πληθυσμό των τετράποδων κάθε Δήμου . Στο Δήμο μας έχουμε περίπου  25.000 με 30.000 ζώα , που είναι ένα τεράστιος αριθμός .

  1. Αναβάθμιση του ρόλου των εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων. Αποτελούν μοχλό ανάπτυξης στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο.
  1. Κατηγοριοποίηση Δήμων ανάλογα με την γεωγραφική θέση τους.

Δεν είναι ίδιο το πρόβλημα των αδέσποτων για τους Δήμους της Αθήνας με τον Δήμο Φυλής ή τον Δήμο Αχαρνών.

Ο Δήμος Φυλής αποτελεί εύκολη λύση για τους ασυνείδητους οι οποίοι παρατούν τα ζώα τους.

(Ο Δήμος Φυλής  γειτνιάζει βόρεια με τον ορεινό όγκο Πάρνηθας και Νότια συνορεύει με όλο το λεκανοπέδιο Αττικής με 4.000.000 κατοίκους με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τα εγκαταλελειμμένα ζώα και τον ανεξέλεγκτο πληθυσμό που δημιουργείται)

  1. Οικονομική κατάσταση χώρας- Lockdown, καθιστούν πιο έντονο το πρόβλημα των αδέσποτων. Όλο και περισσότεροι παρατούν τα ζώα τους, κυρίως σκύλους, καθώς δεν μπορούν, οικονομικά, να τους συντηρήσουν.
  1. Ενδυνάμωση των υπαρχόντων φορέων – ΔΙΚΕΠΑΖ κτλ., και δημιουργία νέων παρόμοιων χώρων για την υποστήριξη των Δήμων.
    .
  2. Ο Δήμος Φυλής έχει συνάψει σύμβαση με :

ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. , σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο για έκτατα περιστατικά και έχει φτιάξει τον ΝΕΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΧΩΡΟ .

  1. Αποποινικοποίηση αιρετών. Αρκετοί αντιδήμαρχοι, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες σύρονται στα δικαστήρια ακόμα και μετά την θητεία τους. (Στα περισσότερα δικαστήρια αθωώνονται).

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αβράμης επεσήμανε ότι:  «Οι αδέσποτοι φίλοι  μας πρέπει να τυγχάνουν της καλύτερης αντιμετώπισης, αγάπης και βοήθειας. Πρέπει να γίνει συνείδηση και βίωμα όλων των πολιτών η σωστή διαχείριση των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς. Οι τετράποδοι φίλοι μας πρέπει να συνυπάρχουν δίπλα μας, παρέχοντας  τους, τη φροντίδα και την  αγάπη που τους αρμόζει».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπευτικά, φορείς της Φιλοζωίας, των Δήμων, της Περιφέρειας Αττικής, Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, Ενώσεις, Ομάδες, καθώς και ανεξάρτητοι φιλόζωοι, οι οποίοι επεσήμαναν πως αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους το προς διαβούλευση νομοσχέδιο, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους

Την διοργάνωση και συντονισμό όλης της εκδήλωσης είχε, η Περιφερειακή Σύμβουλος Εντεταλμένη Εθελοντισμού κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη.