Με επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσαν οι ιερείς του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πατέρες Τίτος Χρήστου και Φανούριος Μπρίλης, στο Μνημείο των Πεσόντων, τιμήθηκε η μνήμη των ηρωικών μορφών της Επανάστασης του 1821 στα Άνω Λιόσια.
Ακολούθως στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους:
- του ιερού κλήρου ο πατήρ Τίτος Χρήστου
- του Δήμου, των Νομικών του Προσώπων και των Κοινωνικών Φορέων της πόλης των Άνω Λιοσίων, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς
- της Κοινότητας Άνω Λιοσίων ο Πρόεδρος Νικόλαος Λιόσης
- του βουλευτή Δυτ. Αττικής Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθενείας, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Ακρίδας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής.
Αντί της καθιερωμένης ομιλίας, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς απηύθυνε μήνυμα για την Εθνική Επέτειο και για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Ακολουθεί το μήνυμα:
Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι.
Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και η πατρίδα μας γιορτάζει.
Πρόκειται για μια επέτειο παγκόσμιας σημασίας, εξ ου και ο εορτασμός σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε κίνημα αυτοδιάθεσης του Ελληνικού Λαού, με συνεκτικούς δεσμούς την εθνική συνείδηση και την χριστιανική πίστη. Οι Έλληνες τόλμησαν το ακατόρθωτο, απέναντι στο ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο και ο ηρωισμός τους ενέπνευσε τον ανθό της ευρωπαϊκής νεολαίας που στάθηκε δίπλα τους, στο πεδίο της μάχης.
Ήταν ένας επικός αγώνας με θριάμβους, αλλά και ολοκαυτώματα. Μια πολύχρονη εθνική προσπάθεια που ανέδειξε θρυλικούς αγωνιστές, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, ο Διάκος, ο Παπαφλέσσας, η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης, ο Κανάρης, η Μαντώ Μαυρογένους και πολλοί άλλοι. Μορφές που πέρασαν στην αθανασία γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία του Γένους.
Ανάμεσά τους ο συντοπίτης μας, καπετάνιος Μελέτης Βασιλείου, που με παλικάρια από την περιοχή μας και τη ύπαιθρο Αττική, απελευθέρωσε την Αθήνα το βράδυ της 25ης Απριλίου (7ης Μαΐου) 1821. Μια ηρωική μορφή που συνέγειρε τους χωρικούς (ξωτάρηδες) της Αττικής κόντρα στους Τούρκους. Με τον τρόπο αυτό, ο καπετάν Μελέτης επανέλαβε το κατόρθωμα του Αθηναίου Στρατηγού Θρασύβουλου, που είχε απελευθερώσει την Αθήνα από το αιμοσταγές καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων, πριν από 22 ολόκληρους αιώνες. Κι είχε την ίδια τύχη με αυτόν: Σκοτώθηκαν και οι δύο από αδελφικό χέρι…
Το μεγάλο δίδαγμα είναι το απόφθεγμα του αρχαίου συγγραφέα Πλουτάρχου, που ο Στρατηγός Λιώσης ανέγραψε στην προμετωπίδα του βιβλίου του, εκατό χρόνια μετά την Επανάσταση του ‘21. “Η δύναμις του Ελληνικού Έθνους είναι ακαταγώνιστος, όταν είναι ηνωμένον και πειθαρχούν, τύχη δε καλής διοικήσεως”.
Η ενότητα είναι, λοιπόν, η μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησαν οι ηρωικοί πρόγονοί μας. Αυτή πρέπει να είναι, πάντα, το πρώτο μας μέλημα, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, με το φάντασμα του νεοοθωμανισμού να ορθώνεται στα σύνορα της πατρίδας. Ενωμένοι, πρέπει να αναπτύξουμε την εθνική οικονομία, να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας.
Χρόνια Πολλά σε όλους. Τόσο για την Εθνική Επέτειο, όσο και για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με την οποία συμπίπτει. Εύχομαι να γιορτάσουμε με επισημότητα, στους μήνες που απομένουν, τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του ‘21. Έχουμε μπροστά μας το χρόνο και τα μέσα για να πολεμήσουμε τον εφιάλτη της πανδημίας και να βγούμε νικητές, όπως οι πρόγονοί μας.
Χρήστος Σπ. Παππούς
Δήμαρχος Φυλής