Με μεγαλοπρέπεια, τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και την περήφανη μαθητιώσα νεολαία στο προσκήνιο, εορτάστηκε και φέτος στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024.
«Η ημέρα τούτη αποτυπώνει ένα ζωτικό κομμάτι της ιστορίας μας, μιας ιστορίας που γράφτηκε με αίμα και αγώνα», υπογράμμισε η Αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου, κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας. «Αυτή η μέρα φωτίζει την ιστορία της μάχης για την απόκτηση ανεξαρτησίας και τον επαναπροσδιορισμό του Ελληνικού κράτους, ενός κράτους που όρθωσε ανάστημα μέσα από τις δυσκολίες και αναγεννήθηκε», τόνισε η Ελένη Λιάκου.
«Στις μέρες μας, έπειτα από πολλά χρόνια, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με προκλήσεις, διεκδικώντας τη θέση της μέσα σε έναν διαρκή και επίμονο αγώνα. Η εθνική αυτοπεποίθηση και η ακλόνητη βούλησή της θα την οδηγήσουν σε νίκες!», είπε εμφατικά η Αντιδήμαρχος. Καταλήγοντας η Ελένη Λιάκου τόνισε: «Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα δεν συνιστά μόνο έναν τόπο, αλλά ενσαρκώνει πρωτίστως τις αξίες και τους ανθρώπους της, όλα όσα τη διαμορφώνουν και την κάνουν να λάμπει στη διεθνή σκηνή. Πρέπει να στεκόμαστε ακλόνητοι στο ρεύμα της ιστορίας και να διαμορφώνουμε ένα φωτεινό μέλλον».
Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής ξεκίνησαν το πρωί με πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλες τις εκκλησίες της Φυλής και ακολούθησαν η Θεία Λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής.
Μετά την ολοκλήρωση της Δοξολογίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Δημαρχείου, στη μνήμη των Ηρώων της Επανάστασης του ‘21. Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εφημέριο ιερέα του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, Δημήτριο Παναγακόπουλο, τον Υπαστυνόμο Β’ Θωμά Γάρδο για το Αστυνομικό Τμήμα Φυλής, την Αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Μίλτο Παπαδήμα, από τους Παιδικούς Σταθμούς της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής στεφάνι κατέθεσε η παιδαγωγός Αναστασία Μπούκη με μαθητή, από το Νηπιαγωγείο Φυλής η Διευθύντρια Παναγιώτα Βασιλοπούλου με μαθήτρια, από το Δημοτικό Σχολείο Φυλής η Διευθύντρια Μαρία Παπαναστασίου με μαθητές, από το Γυμνάσιο Φυλής η Διευθύντρια Ευαγγελία Βαρδαλάχου με μαθητές, από το Γενικό Λύκειο Φυλής ο Διευθυντής Νικόλαος Κουτσούκος με μαθητές, εκ μέρους των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Φυλής η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φυλής «Φυλασία» Ιωάννα Τσεβά με παιδιά του συλλόγου και εκ μέρους των αθλητικών συλλόγων του Δήμου Φυλής, ο ταμίας του «ΠΑΟ Θρασύβουλος Φυλής» Κωνσταντίνος Κόκκορης με αθλητές.
Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.
Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την Αντιδήμαρχο Ελένη Λιάκου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση της περήφανης μαθητιώσας νεολαίας καθώς και παιδιών που εκπροσώπησαν πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της κοινότητας, προσδίδοντας λαμπρότητα στην Επέτειο και πλημμυρίζοντας με περηφάνια τους θεατές. Την παρέλαση άνοιξαν αγόρια και κορίτσια της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής που παρέλασαν με παραδοσιακές στολές και τη σημαία του Δήμου μας. Ακολούθησαν τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Φυλής, συνοδεία παιδαγωγών και γονέων και στη συνέχεια τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Φυλής. Με καμάρι και περηφάνια παρέλασαν αμέσως μετά οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Φυλής, καθώς και του Γυμνασίου και του Λυκείου Φυλής. Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φυλασία» και τους Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Καπετάν Μελέτη, κορυφαίας φυσιογνωμίας της Επανάστασης στην Αττική. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και συνέβαλε ενεργά στην οργάνωση των επαναστατικών δυνάμεων της Αττικής, μένοντας στην Ιστορία ως ελευθερωτής των Αθηνών.