«Οι σουλτάνοι δεν έπαψαν να επιβουλεύονται τη Χώρα μας. Δεν τη θεωρούν κληρονόμο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά οθωμανική επαρχία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, διαπιστώνουμε ότι ο εξ Ανατολών κίνδυνος δεν αποτελεί θεωρητική κατασκευή, αλλά σκληρή πραγματικότητα, που καλλιεργείται, μεθοδικά και τον από Δυσμάς κίνδυνο, τροφοδοτώντας ιδεολογήματα και αλυτρωτισμούς. Απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την πατρίδα μας, που αμφισβητούν την κυριαρχία και τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, δεν έχουμε παρά να αντιτάξουμε την Εθνική μας Ενότητα».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της Ημέρας, κατά τον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στα Άνω Λιόσια. Και πρόσθεσε, απευθύνοντας μήνυμα Ενότητας.
«Έχουμε λοιπόν χρέος να είμαστε ενωμένοι για να προστατέψουμε την Πατρίδα. Να ενστερνιστούμε την ιστορική φράση του Σωκράτη ότι “μητρός τε και πατρός τε και των προγόνων απάντων τιμιώτερον έστι Πατρίς”. Να παραμένουμε Πολίτες του Κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοιχτοί, εξωστρεφείς και αλληλέγγυοι με τους Λαούς που έχουν ανάγκη. Αλλά να μην ξεχάσουμε ότι έχουμε ιερή υποχρέωση από την Ιστορία να προστατέψουμε αυτή την Πατρίδα που υπήρξε και παραμένει κοιτίδα του Πολιτισμού. Να διαφυλάξουμε, ως κόρην οφθαλμού, την πολιτιστική της κληρονομιά και τα μνημεία της. Τους βωμούς, τις εστίες και τους τάφους των προγόνων μας».
Ο Δήμαρχος Φυλής υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας και σε τοπικό επίπεδο: «Έχουμε, όλοι μαζί, πετύχει πολλά σε όλους τους τομείς και μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Αρκεί να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ενωτικό πνεύμα με στόχο έναν δυνατό Δήμο Φυλής σε μια ισχυρή Ελλάδα» κατέληξε την ομιλία του ο Χρήστος Παππούς.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ
Σεβαστοί Πατέρες,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
Αγαπητοί συνάδελφοι στην Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού,
Φίλοι εκπαιδευτικοί,
Φίλες και φίλοι, νέες και νέοι
Η 25η Μαρτίου 1821 είναι η σημαντικότερη μέρα στην Ιστορία του Έθνους μας.
Είναι η μέρα που αναγεννήθηκε το Γένος των Ελλήνων, μετά από 400 χρόνια Εθνικής Υποδούλωσης.
Είναι η μέρα που “για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία” οι πρόγονοί μας αποτίναξαν το ζυγό της σκλαβιάς και πήραν το γιαταγάνι για να χαράξουν με αυτό τα σύνορα της πατρίδας μας.
Φίλες και φίλοι
400 χρόνια μετά την άλωση της Βασιλεύουσας και αφού υπέστησαν τα πάνδεινα, οι Έλληνες ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα από την αδούλωτη Μάνη με το σύνθημα “Νίκη ή Θάνατος”.
Αγνόησαν τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων που ήταν εναντίον τους.
Περιφρόνησαν τον Αυστριακό Καγκελάριο Μέτερνιχ και την Ιερά Συμμαχία, που δεν ήθελαν αλλαγές των υφιστάμενων συνόρων.
Μυήθηκαν στην ιδέα της απελευθέρωσης από τη Φιλική Εταιρία και ξεκίνησαν τον αγώνα με επικεφαλής τα ένοπλα σώματα των αρματωλών και των κλεφτών και μοναδικούς συμπαραστάτες τους Έλληνες της διασποράς και τους λιγοστούς φωτισμένους Φιλέλληνες .
Ακολούθησαν εννιά χρόνια σκληρού αγώνα, στη στεριά και στη θάλασσα, μέχρι να αναγνωριστεί, το 1830, η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος, με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Εννιά χρόνια μεγάλων θριάμβων, με μπροστάρηδες ηρωικούς καπετανέους σαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Παπαφλέσσα και το δικό μας πατριώτη τον Μελέτη Βασιλείου που απελευθέρωσε την Αθήνα με παλικάρια από τη Χασιά, τα Λιόσια και το Μενίδι.
Αλλά και εννιά χρόνια θυσιών και ολοκαυτωμάτων, με αμέτρητες απώλειες. Μέχρι που δικαιώθηκε ο αγώνας ενός Έθνους που πάλεψε, ενωμένο, διεκδικώντας μια θέση στον ήλιο.
Το μεγάλο μήνυμα του ‘21 είναι ότι “οι Έλληνες μεγαλουργούν όταν είναι ενωμένοι και τύχουν καλής διοικήσεως”, όπως έγραψε, εκατό χρόνια αργότερα, στο βιβλίο του, με αφορμή τους νέους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων, ο Στρατηγός, ο πατριώτης μας, ο Ευστάθιος Λιόσης.
Αλλά και ότι “αν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει η λευτεριά” σύμφωνα με το στίχο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Μην ξεχνάμε ότι η Επανάσταση του 1821 έφτασε στο χείλος του γκρεμού, εξαιτίας της διχόνοιας κι ότι τελικά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων που καταναυμάχησαν, το 1827, το στόλο του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο.
Έχουμε λοιπόν χρέος να είμαστε ενωμένοι για να προστατέψουμε την Πατρίδα.
Να ενστερνιστούμε την ιστορική φράση του Σωκράτη ότι “μητρός τε και πατρός τε και των προγόνων απάντων τιμιώτερον έστι Πατρίς”.
Να παραμένουμε Πολίτες του Κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοιχτοί, εξωστρεφείς και αλληλέγγυοι με τους Λαούς που έχουν ανάγκη.
Αλλά να μην ξεχάσουμε ότι έχουμε ιερή υποχρέωση από την Ιστορία να προστατέψουμε αυτή την Πατρίδα που υπήρξε και παραμένει κοιτίδα του Πολιτισμού.
Να διαφυλάξουμε, ως κόρην οφθαλμού, την πολιτιστική της κληρονομιά και τα μνημεία της. Τους βωμούς, τις εστίες και τους τάφους των προγόνων μας.
Σήμερα δεν είναι ώρα για αυταπάτες.
Οι σουλτάνοι δεν έπαψαν να επιβουλεύονται τη Χώρα μας. Δεν τη θεωρούν κληρονόμο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά οθωμανική επαρχία.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, διαπιστώνουμε ότι ο εξ Ανατολών κίνδυνος δεν αποτελεί θεωρητική κατασκευή, αλλά σκληρή πραγματικότητα, που καλλιεργείται, μεθοδικά και τον από Δυσμάς κίνδυνο, τροφοδοτώντας ιδεολογήματα και αλυτρωτισμούς.
Απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την πατρίδα μας, που αμφισβητούν την κυριαρχία και τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, δεν έχουμε παρά να κρατήσουμε ισχυρή την Εθνική μας Ενότητα.
-Να αναπτύξουμε αντανακλαστικά Εθνικής Επιβίωσης.
-Να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις.
-Να δημιουργήσουμε συμμαχίες και να ισχυροποιήσουμε τη Διπλωματία μας.
Παράλληλα, οφείλουμε να αναπτύξουμε την Οικονομία μας, να εργαστούμε μεθοδικά και σκληρά για να κερδίσουμε, ό,τι έχουμε χάσει, στο διεθνή καταμερισμό της εργασίας.
Έχουμε την παράδοση, την εξωστρέφεια και το ανθρώπινο δυναμικό για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
Γιατί μόνο μια ισχυρή Οικονομία μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων και να συμβάλει στην άσκηση ανεξάρτητης και εθνικά συμφέρουσας εξωτερικής πολιτικής.
Μαζί με την προσπάθεια για την ενίσχυση της οικονομίας δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτούς που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.
Οφείλουμε να τους στηρίξουμε για να βρουν το βηματισμό τους, ώστε να συμβάλουν κι αυτοί, στη συνολική εθνική προσπάθεια.
Ενότητα πρέπει όμως να σφυρηλατήσουμε και σε τοπικό επίπεδο.
Έχουμε, όλοι μαζί, πετύχει πολλά σε όλους τους τομείς και μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Αρκεί να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ενωτικό πνεύμα.
Αυτά πρέπει να κάνουμε για να τιμήσουμε τους προγόνους μας, χωρίς όμως να αναλωνόμαστε στην προγονολατρεία.
Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των νεαρών Σπαρτιατών και να πασχίσουμε να γίνουμε πολύ καλύτεροί τους.
Μόνο τότε θα δικαιώσουμε τους αγώνες και τις θυσίες τους.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ, όλους μαζί να κρατήσουμε ψηλά την Ελληνική σημαία, να υποκλιθούμε στους αγώνες του Έθνους, να δώσουμε τα πάντα για την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας και πάνω από όλα για την ανάπτυξη του Δήμου μας και να έχουμε ως στόχο έναν δυνατό Δήμο Φυλής σε μια ισχυρή Ελλάδα.
Εύχομαι η Παναγία να είναι δίπλα σε όλες και σε όλους, σε ότι κάνουν και σε ότι ποθούν μιας και σήμερα γιορτάζουμε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, της πίστης των Ελλήνων, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Χρόνια Πολλά σε όλους και σε όλες να είστε καλά.