CityOn single logo
Γραμμή Δημότη: 15691

Σημαντική εκδήλωση για τον προσφυγικό ελληνισμό με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής, διοργάνωσαν Μητρόπολη Ιλίου και Δήμος Φυλής

Αναρτήθηκε στις 22/09/2022, στην κατηγορία Νέα & Δελτία Τύπου

“Εμείς δεν είχαμε προσφυγικό πληθυσμό αλλά οι συνδημότες μας πολέμησαν στη Μικρασία” τόνισε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.


Χαιρετίζοντας την εκδήλωση “1922-2022- Ένας αιώνας προσφοράς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην πρόοδο της Ελληνικής Κοινωνίας”, που συνδιοργάνωσαν, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου 2022, η Μητρόπολη Ιλίου και ο Δήμος Φυλής, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Χρήστος Παππούς αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, στο Στρατηγό Λιόση, μνημονεύοντας τιμητική αναφορά του Γεωργίου Κονδύλη για τη φιλοπατρία και την ανδρεία του.

Ο Δήμαρχος Φυλής και ο Μητροπολίτης Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας απένειμαν, τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος συγκίνησε με την εμπεριστατωμένη και μεστή ομιλία του.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συμβολή της Μεγάλης Ιδέας ως ιδεολογικού υποβάθρου για την απελευθέρωση των “νέων χωρών”. Τόνισε όμως ότι, με την πολιτική συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου, η Μεγάλη Ιδέα μετεξελίχθηκε, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, σε εθνική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Χώρας, βασισμένη στις αρχές της Ελευθερίας και της λαϊκής κυριαρχίας και την κατάταξή της στις ανεπτυγμένες, οικονομικά και πολιτιστικά, Χώρες του κόσμου. Αναζητώντας, εξάλλου, την ιστορική αφετηρία της Μεγάλης Ιδέας, τόνισε ότι για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε ομιλία που εκφώνησε ο Θεόδωρος Λάσκαρης, το 1208, στη Νίκαια της Βιθυνίας, με θέμα την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, κάτι που επετεύχθη το 1261, από τον Μιχαήλ Η’ τον Παλαιολόγο.

Ακολούθησε η ομιλία του πρώην Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια της καταστροφής του ελληνισμού στη Μικρά Ασία, επισημαίνοντας ως πλέον καθοριστικά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1919 και την, ένεκα αυτής, απώλεια των συμμαχιών της Χώρας. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η εθνική ενότητα αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας, ιδιαίτερα ενόψει των σημερινών γεωπολιτικών δεδομένων που έχουν προκαλέσει δύο κατ’εξοχήν αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και τη Τουρκία.

Στα δύσκολα χρόνια για την ένταξη του προσφυγικού ελληνισμού στην Ελληνική κοινωνία αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η ομιλία του Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Αθανασίου, ο οποίος μετέφερε τα βιώματά του ως εγγονός προσφυγικής οικογένειας.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η οποία, με αφορμή το θέμα της εκδήλωσης, έκανε μια σύντομη αναφορά στη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής μας.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης της Μητρόπολης Ιλίου Δημήτρης Ανυφαντάκης, ολοκληρώθηκε με συναυλία του Μάριου Στρόφαλη και της Ειρήνης Τουμπάκη, με τίτλο “Yunan Taxim διαδρομές”. Aποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων διάβασε η ηθοποιός Κατερίνα Παπαδάκη.

Παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κκ Γαβριήλ, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας, ο Βουλευτής Βαγγέλης Λιάκος, ο επιλαχών Βουλευτής Σταμάτης Πουλής, οι πρώην Δήμαρχοι Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, Άνω Λιοσίων Βαγγέλης Χριστοφιλάκης και Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Ανδρέας Τσώκος, Αντιδήμαρχοι, Αναπλ. Δήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Νομικών Προσώπων του Δήμου και κοινωνικών φορέων, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Ενοριών κ.ά.